Het dilemma scheiden of blijven

Je trouwt of gaat samen leven met de bedoeling dat het voor altijd is. Geen haar op je hoofd die aan scheiden denkt. En dat is maar goed ook want we hebben niet op alles controle als het om onze toekomst gaat. Leven in het nu is wel zo gezond. Maar het is ook niet ondenkbaar dat je ooit wel in een scheiding terecht komt. Eén op de drie huwelijken loopt op de klippen dus niets is uitgesloten. Het feit dat je dit leest geeft waarschijnlijk aan dat jij je nu in een situatie bevindt waarin de vraag scheiden of blijven speelt. Je weet niet wat te doen en de afwegingen spelen maar door je hoofd. Zolang je je niet uitspreekt zal je geconsumeerd blijven worden door deze gedachten. De eerste stap is toch echt je twijfel uitspreken naar je partner.

Hoe spreek je de twijfel scheiden of blijven uit?

Er zijn diverse mogelijkheden denkbaar. Je partner wil er niets van weten en sluit zicht af en gaat in de ontkenning. Of je partner wordt boos of verdrietig. Teleurstelling en zelftwijfel. Het zijn allemaal emoties en reacties die zich kunnen aandienen. Geef het de tijd. Je boodschap is nogal heftig en voor je partner nieuw. Maar geef het ook weer niet de eeuwigheid. Er moet wel een vervolgstap komen. De dialoog moet aangegaan worden. Mogelijk kan een mediator jullie helpen. Deze zorgt voor een evenwichtig verloop van jullie proces, ongeacht waar het op uit zal komen.

Soms is scheiden de enige optie

Als alles geprobeerd is en niets heeft geholpen richting een verandering in goede zin dan zit er niets anders op dan een scheiding aan te vragen. Een scheiding aanvragen is geen sinecure en ook in deze fase kan een mediator zeer behulpzaam zijn. Scheiden of blijven? Zorg in ieder geval dat jullie alles overwogen hebben alvorens de keuze te maken. Succes!

scheiden of blijven