De beste robotstofzuigers

Prijsvergelijking: de beste robotstofzuigers

Voeten omhoog en kijken hoe anderen hun huishoudelijk werk doen – wie droomt er niet van? robotstofzuiger worden geacht dat te doen. In het ideale geval nemen de kleine apparaten de reiniging van alle soorten vloeren volledig zelfstandig over. Het aanbod van zuigrobots varieert sterk in prijs: iRobot, Samsung en Co. bieden goedkope modellen van ongeveer 100 euro en dure apparaten tot 1.000 euro. Maar is duur ook altijd beter? Bij het vergelijken van robotstofzuiger zijn de belangrijkste factoren de zuigkracht, de uitrusting en de werking. De winnaars van de tests kunnen zich niet laten afschrikken van hoeken, tapijtranden en meubels, noch bemoeien zij zich met de ontspanning door het volume.

De beste zuigrobots: testwinnaars in vergelijking met de beste zuigrobots

Prijsvergelijkingen hebben verschillende modellen van Medion, Vileda, Bosch en andere merken vergeleken en geëvalueerd. Bijna alle kandidaten zijn vertegenwoordigd op platforms zoals Amazon. Maar hoe herken je een goede robotstofzuiger?

  • De vorm: Zuigrobots zijn verkrijgbaar in een ronde of vierkante vorm. Vooral de ronde modellen hebben vaak een gebrek aan reinigingskracht in de hoeken. De hoogte is echter ook bepalend voor een goede evaluatie: hoe vlakker hoe beter. Vlakke robots tot een hoogte van ca. 8 cm komen bijzonder goed tot hun recht onder meubels.
  • De zuigkracht: Hoewel gladde vloeren voor de meeste zuigrobots geen groot probleem zijn, bewijzen de winnaars van de tests zich ook met tapijten. Vooral hoogpolige tapijten en huishoudens met dierlijk haar vormen een echte uitdaging. Tapijten zijn ook een mogelijke hindernis als het gaat om randen – maar robots met verhoogde rollen kunnen er ook mee omgaan.
  • Het volume: Omdat stofzuigerrobots vaak urenlang worden gebruikt – zelfs als u thuis bent – is een stil model gewenst. Vaak hebben de stillere machines echter een verminderde zuigkracht.
  • De uitrusting: Goede zuigrobots hebben geen extra stofzuigerzak, maar een tank die tot twee liter stof en vuil kan opvangen. Vervangingsborstels en filters moeten ook bij de aankoop worden meegeleverd. Sommige eenheden hebben ook een extra veegfunctie.
  • Oplaadfunctie en levensduur van de batterij: de beste robotstofzuiger vinden hun weg terug naar het basisstation wanneer de batterij bijna leeg is en laden zichzelf binnen één tot twee uur op. De levensduur van de batterij moet minstens een uur bedragen, wat voldoende is voor een appartement van ongeveer 50 vierkante meter. Zuigrobots zonder laadstations, die u handmatig op een stopcontact moet aansluiten, zijn minder handig.
  • Bediening: Hoewel sommige robots alleen direct op de unit kunnen worden gestart en bediend, zijn de meeste modellen voorzien van een afstandsbediening of zelfs een app. Een praktische functie is een timer waarmee u de start van het reinigingsproces kunt programmeren.

Veegfunctie

Als u vloeren heeft die nat geveegd moeten worden, kan het een goed idee zijn om een model aan te schaffen met deze functie. Dit veegt de vloer af en tegelijkertijd verwijdert de zuigfunctie voor de vloer al het resterende water, stof en dergelijke. Er zijn modellen die ofwel zuigen en vegen in parallel of beide functies combineren, maar ze afzonderlijk uitvoeren.

Met deze functie kan er een microvezeldoek op de stofzuigerrobot worden aangebracht, die continu wordt bevochtigd door een tank in het apparaat. Deze wordt gevuld met water en reinigingsvloeistof. Maar er zijn ook modellen waarbij u de microvezeldoek zelf moet bevochtigen en aan het apparaat moet klemmen.