De beste sous-vide kokers

De beste sous-vide kokers

Sous-vide koken is de trend. Maar wat betekent sous-vide koken? Sous-vide koken gaat over het koken van voedsel in een vacuümzakje bij lage temperaturen. Voor deze kookmethode heeft u een vacuümpan nodig en een apparaat waarin u het voedsel kunt bereiden. De eenvoudigste manier om sous-vide te koken is met een speciaal sous-vide fornuis. Deze modellen zijn ontworpen voor de sous-vide methode en zijn vaak uitgerust met praktische functies zoals een timer.

Met een sous-vide fornuis kunt u vlees, vis, groenten en fruit zachtjes bereiden. Veel waardevolle voedingsstoffen en vitaminen blijven behouden. Daarnaast zorgt de sous-vide keuken voor gerechten met intensieve aroma’s. In onze sous-vide kookvergelijking keken we naar 13 sous-vide apparaten. Onder hen zijn een aantal apparaten met waterbassins en een aantal sous-vide stokken. In de gids beschrijven we de sous-vide kookmethode in meer detail en leggen we uit waar u op moet letten bij de aankoop van een sous-vide apparaat.

Wat is sous-vide koken?

Sous-vide koken is een kookmethode die in de jaren zeventig van de vorige eeuw in Frankrijk is uitgevonden. In die tijd bestonden er nog niet veel sous-vide apparaten, dus werd sous-vide koken vooral gebruikt in de horeca. Pas later werden de apparaten handiger en populairder in de particuliere sector.

Als u voedsel sous-vide wilt koken, heeft u naast een sous-vide apparaat ook een stofzuiger nodig. Want voor het koken moet je het voedsel in plastic zakken vullen. Je verzegelt deze zakken dan. Daarna kunt u de gevulde zakken in het waterbassin plaatsen.

In het waterbad wordt het eten op lage temperaturen gekookt. Deze liggen vaak tussen de 50 en 90 graden Celsius. In sommige gevallen wordt het voedsel enkele uren of dagen in het waterbad gekookt. Diverse voedingsmiddelen zijn geschikt voor het sous-vide proces. Het gaat hierbij vooral om vlees, vis en groenten.

Wat is beter – sous-vide cooking of stick?

Er zijn twee soorten sous-vide koken. Dit zijn onder andere de sous-vide fornuizen, die zijn uitgerust met een waterbassin, en de sous-vide stokken. In onze sous-vide fornuisvergelijking hebben we gekeken naar zowel de waterbakapparaten als de stokken. Hieronder beschrijven we de kenmerken en de voor- en nadelen van beide types.

  • Het sous-vide fornuis met waterbassin

Sous-Vide Cooker ComparisonSous-Vide Cooker met waterbassin zijn complete apparaten. Ze zijn uitgerust met een container waarin je het water moet vullen. Deze containers zijn vaak gemaakt van roestvrij staal. Bovendien hebben de complete apparaten meestal een display waarmee u de kooktijd en -temperatuur kunt instellen.

Een ander kenmerk van deze modellen is het deksel. Dankzij het deksel verdampt er minder water. Bovendien hebben sous-vide fornuizen met een waterbassin meestal een betere warmte-isolatie. Om deze redenen verliest zo’n apparaat minder water en energie.

Daarnaast zijn veel van de waterbassinapparaten voorzien van een rek. Dit is een rek dat je in het waterbassin kunt plaatsen. Zo’n rek zorgt ervoor dat de zakken onder water blijven en niet naar boven drijven. De meeste van de complete units zijn niet uitgerust met een circulatiepomp. Hierdoor zijn de meeste sous-vide fornuizen met een waterbassin stiller dan de sous-vide stokken.

Ondanks de vele voordelen hebben deze apparaten één of twee nadelen: Ten eerste bieden deze apparaten een beperkte capaciteit. Tot slot is het niet mogelijk om een alternatief waterbassin te gebruiken en zo de capaciteit te vergroten. Aan de andere kant heeft een sous-vide fornuis met een waterbak meer ruimte nodig in uw keuken dan een stok.

  • De Sous-Vide Stick

Een sous-vide stick wordt ook wel een dompelthermostaat genoemd. Deze modellen hebben een veel kleiner formaat. Dit maakt ze meer ruimtebesparend, handiger en meer geschikt voor mobiel gebruik. Als u een stok gebruikt, heeft u ook een pot of andere hittebestendige container nodig. Giet water in deze container. Monteer vervolgens de Sous-Vide-Stick op de rand van de container. Dit gebeurt bij de meeste modellen met behulp van een klem.

Veel modellen zijn voorzien van een display, net als de sous-vide fornuizen met waterbak. Hiermee kunt u de temperatuur en de kooktijd instellen. Het is belangrijk dat een sous-vide stick is uitgerust met een circulatiepomp. Hoewel het apparaat daardoor luider wordt, verwarmt de circulatiepomp het water in de hele container. Veel sous-vide stokken verwarmen het water extreem snel.

Bovendien zijn sous-vide fornuizen vaak uitgerust met een automatische uitschakelfunctie voor het ophangen. Daarom worden verschillende modellen automatisch uitgeschakeld zodra er te weinig water in de container zit. Een ander voordeel is dat de capaciteit van de container in principe niet beperkt is. U kunt de stok immers vastklemmen aan containers van verschillende afmetingen.

Het nadeel is dat je geen deksel op de container kunt plaatsen. Dit wordt voorkomen door de haak van de stok. Daarom hebben de Sous-Vide-Sticks een slechtere warmte-isolatie en veroorzaken ze een hoger water- en energieverlies. Zo’n sous-vide fornuis is ideaal voor beginners. Omdat de stokken meestal goedkoper zijn, is het voor beginners vaak de moeite waard om een ophangingsthermostaat te kopen dan een groot apparaat met een waterbassin. Met de stick kunnen beginners uitproberen of ze van sous-vide koken houden.