Scheiden met behulp van een mediator

Scheiden, soms een onoverkomelijk kwaad. Er kunnen legio redenen aan het besluit ten grondslag liggen maar feit is dat in ieder geval één van de partners niet langer samen door het leven wil gaan. Gelukkig eindigen de meeste huwelijken uiteindelijk toch in goed overleg. Dat is nodig om de juiste afspraken te kunnen maken, om de zaken eerlijk te verdelen en om de lijdensweg niet langer te maken dan nodig. Anders is dat als het om een vechtscheiding gaat. Die kunnen jaren in beslag nemen. Voor kinderen is dat slopend en bijkomstig ook voor de portemonnee. Zolang je in gesprek blijft met elkaar heb je meer controle over de uitkomst. Er is dus veel aan gelegen om trots en pijn tijdelijk aan de kant te schuiven om zo objectief mogelijk de zaken te regelen.

Een mediator; waarom?

Want regelen moeten jullie! Huis, hypotheek, huur, schulden en spaargelden, bezittingen en emotionele bezittingen zoals boeken of oude foto’s, alles moet verdeeld worden. En over alles leg je als het ware verantwoording af in het echtscheidingsconvenant. In dat convenant staan alle afspraken zwart op wit. Zorg er dus voor dat je echt álles bespreekt en regelt. Je kan op internet vinden hoe zo een convenant eruit ziet maar het is zeker zinvol om een mediator te laten meekijken in dit traject. Deze zal garant staan voor een deugdelijke uitkomst en zal er tevens voor zorgen dat het echtscheidingsconvenant bij de rechter komt. Daarbij kan een mediator ook een steun zijn bij emotionele zaken.

Wettelijk gescheiden

Pas als de rechter uitspraak heeft gedaan en deze bij de Gemeente is ingeschreven zijn jullie wettelijk gescheiden. Vanaf dat moment kunnen jullie ieder je eigen leven leiden en bijvoorbeeld weer een huis kopen. Laat je begeleiden door een mediator om de weg hiernaar zo glad mogelijk te laten verlopen. De wetenschap dat er niets vergeten zal worden in het echtscheidingsconvenant is een zeer waardevolle.

echtscheidingsconvenant