Op zoek naar evenwicht: alimentatie kan een uitkomst zijn

Scheiden kan grote gevolgen hebben voor je financiële situatie. Je hebt de boel altijd met twee volwassenen gerund. Veel kosten kon je met z’n tweeën delen. Een comfortabele positie. Anders wordt dat wanneer je gaat scheiden. Naast dat alle spullen verdeeld moeten worden en je dus ook verliezen hebt te lijden zul je met het inkomen dat je hebt een nieuw leven op moeten bouwen. Er moeten spullen aangeschaft worden, er moet huisvesting komen en je moet na je scheiding alle kosten van levensonderhoud zelf ophoesten. Voor je ex-partner geldt hetzelfde. Maar het is heel goed mogelijk dat één van jullie een aanzienlijk lager inkomen heeft dan de ander. Of misschien heeft één van jullie de zorg van de kinderen op zich genomen en staat daarom voor veel hogere kosten. Hoe ga je dat redden?

Een financiële tegemoetkoming: alimentatie

In bepaalde gevallen is er recht op kinderalimentatie of partneralimentatie. Kinderalimentatie komt in het spel wanneer één van beide ouders de zorg van de kinderen op zich neemt. Daar valt co-ouderschap dus niet onder. Door de zorg voor het kind of de kinderen wordt deze ouder financieel zwaarder belast. Dan bestaat er recht op kinderalimentatie. Natuurlijk wordt er gekeken naar inkomen en draagvermogen van beide ouders. Deze worden afgezet tegen de kosten. Rechters hebben een verdeel sleutel bedacht waarmee gewerkt wordt. Laat je goed voorlichten en bekijk wat deze mogelijkheid voor jou kan betekenen.

Bewegingsruimte door partneralimentatie

Zijn er geen kinderen in de relatie aanwezig maar heeft één van jullie wel een beduidend lager inkomen dan de ander dan kan er recht bestaan op partneralimentatie. De hoogte hiervan kan berekend worden middels een rekentabel. Deze is overal op internet te vinden. Partneralimentatie duurt nooit langer dan 12 jaar. Het geeft je in ieder geval de ruimte om zelf in een hoger inkomen na te streven.

partneralimentatie

Leave a Comment